Budeme mít ve škole automat ?

Automat do dvou týdnů

Budeme mít ve škole jídelní či nápojový automat?

Ano! Dle informace od vedení školy se můžeme těšit na nápojový automat od firmy CocaCola. Avšak bude obsahovat pouze nápoje, které budou splňovat „pamlskovou vyhlášku“, tedy nápoje bez kofeinu a s omezeným obsahem cukru. Do budoucna se však můžeme těšit na další změny k lepšímu (viz. níže) a snad i obnovení provozu bufetu. Vedení školy by to uvítalo, ale nedaří se najít provozovatele bufetu. Tento by nejspíše mohl ihned začít fungovat pro vyšší gymnázium, ale jeho otevření brání personální problémy. Bývalou obsluhu nám zrušila covidová situace. Nový zájemce se zatím nenašel.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví návrh na zmírnění takzvané pamlskové vyhlášky. Školní bufety a automaty tak budou moci rozšířit svou nabídku potravin pro školáky, a to už od nového školního roku.

Do budoucna bude možné ve školním bufetu nebo automatu díky zvýšeným nutričním limitům nakoupit například kvalitní masné výrobky, zejména šunku nejvyšší jakosti, ochucené tvarohy nebo sýry. Dále půjde o běžné pečivo s významným podílem cereálií nebo olejnatých semen,  typicky se jedná o šestizrnné, vícezrnné nebo rustikální pečivo, kostky s dýňovými nebo slunečnicovými semínky nebo jemné pečivo s vysokým podílem ovoce. Díky úpravě limitů budou bufety moci zařadit do nabídky a prodeje širší sortiment obložených pekařských výrobků například ve složení pečivo + máslo + šunka a/nebo sýr + zelenina nebo výrobky z ryb za předpokladu minimálního obsahu 50 gramů masa ve 100 gramech hotového výrobku. I upravené limity stále respektují aktuální platná výživová doporučení a složení výrobků včetně vyhovujících výživových údajů bude možné ověřit na obalu potravin.

V současnosti posílá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlášku do vnějšího připomínkového řízení, poté připomínky vyhodnotí a zapracuje. MŠMT předpokládá účinnost vyhlášky od začátku nového školního roku.

 

Ing. Gabriela Štěpanyovávedoucí tiskového oddělení a tisková mluvčí

Mgr. Jarmila Balážovátisková mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

 

 

VÝZVA!

Vyzýváme studenty našeho gymnázia, aby se poptali, zda by se v jejich okolí nenašla osoba, která by chtěla provozovat školní bufet. Před dvěma lety u nás bufet fungoval pro starší gymnázium, proto nemusel splňovat pamlskovou vyhlášku. Moc by to pomohlo nám, kteří si doma necháme, nebo neuděláme svačinu J a také všem, kteří rádi svými nákupy provoz bufetu podpoří. Díky krátké provozní době to může být člověk v penzi nebo s omezenou pracovní dobou.